Een zuur verlies voor FC Meppel/Alcides JO19–2


Na twee weken niet gespeeld en nauwelijks getraind te hebben, inhaalweekend en in verband met de weersomstandigheden, mocht er weer aangetreden worden tegen Dalen. De uitwedstrijd ging weliswaar verloren, maar daar lieten de Meppelers niet geheel de achterste van hun tong zien. Een mooi moment omdat vandaag wel te doen en te gaan voor één van de laatste 9 te spelen finales, zoals Joost het noemde. En terecht, want voor handhaving in de hoofdklasse moeten er zeker nog enkele punten bij elkaar gespeeld worden.

De eerste minuten lieten de gasten zien, zeker niet naar Meppel te zijn afgereisd om vanuit een afwachtende positie te kijken of er mogelijk een puntje meegenomen kon worden naar Dalen. Zij kozen al redelijk snel de aanval, waarschijnlijk ook omdat Dalen verdedigend het meest kwetsbaar was. Ver van het eigen doel spelen is dan natuurlijk de beste verdediging. Voor wij als Meppelers was het zo nu en dan in enige mate billenknijpen. Dalen dook twee tot drie keer gevaarlijk op in de zestien van de gastheren. Het was één keer de paal die een voorsprong van de bezoekers deed voorkomen. De andere keren was het keeper Joost die op de juiste plek stond, dan wel zat er net op tijd een voetje tussen van één van de centrale verdedigers. Na dit overleefd te hebben, kroop FCM/ALC meer uit de schulp en boden zij steeds meer gelijkwaardige tegenstand. Sterker nog, de eerste kansen boden zich aan voor de geel-zwarten, maar de scherpte voor het doel ontbrak nog. Op het moment dat FCM/ALC iets meer de overhand leek te krijgen, sloeg Dalen toe. Met een goede aanval over links, wisten zij hun linker middenvelder in stelling te brengen op de rand van de zestien. De ruimte die hem werd geboden benutte hij knap door de bal diagonaal binnen te schieten: 0 – 1. Het sterke van FCM/ALC was dat zij zeker niet bij de pakken neer gingen zitten. Voortvarend werd weer de aanval gezocht. Kort na de opgelopen achterstand, gaf Damian een pracht assist op spits Aron. Na een goede aanname van zijn kant, rondde hij koelbloedig af door de bal rechts langs de keeper te plaatsen: 1 – 1. Voor Damian was dit zijn laatste daad. Aansluitend moest hij worden gewisseld. Hij bleek nog niet geheel fit te zijn. FCM/ALC deed er vervolgens alles aan om voor de rust nog op voorsprong te komen. Er werd hard gewerkt, maar meerdere keren bleef de laatste beslissende pass achterwege of ontbrak de zuiverheid. Dalen moest verdedigend behoorlijk aan de bak. Iets dat niet echt hun sterkste punt is. Opbouwend zag het aan de kant van de Meppelers er ook heel naar behoren uit. Het balletje ging aardig rond en daar waar nodig en/of mogelijk was, werd de lange bal gespeeld. Vooral Robbert had daarin de smaak te pakken. Met een paar lekkere cross-ballen wist hij via de flanken de opening te vinden. Toch kon FCM/ALC het veldoverwicht niet verder uitgedrukt krijgen in een doelpunt, waardoor met een gelijke stand de kleedkamer werd opgezocht.

Binnen de muren van de kleedkamer werden enkele zaken specifiek belicht en ingestoken op de mogelijkheden die de tweede helft vast nog zouden gaan brengen, mits er minimaal op dezelfde wijze de strijd tegen Dalen zou worden aangegaan.

De tweede helft leverde veel strijd op, waarbij het balletje beide kanten op kon rollen. FCM/ALC probeerde veelvuldig vooruit te voetballen, maar het echte gevaar voor het doel bleef uit. Eigenlijk kon over Dalen hetzelfde worden gezegd. Ook hun aanvallen bleven meerdere keren steken halverwege de helft van FCM/ALC. Ondanks dat het spel zich voornamelijk afspeelde op het middelste gedeelte van het veld, bleef het in zekere zin wel spannend. Want voor beide ploegen gold, een kort moment van oplettendheid zou de wedstrijd maar zo in het voordeel van één van beiden kunnen uitpakken. Jammer genoeg bleek dit voordeel uiteindelijk voor Dalen te zijn. Waar in de loop van de tweede helft ook zij de wedstrijd niet echt naar zich toe konden trekken, kwamen zij via een uitval over rechts op voorsprong: 1 – 2. Waar één van de centrale verdedigers van FCM/ALC een buitenspelsituatie probeerde op te zetten, hief de andere centrale verdediger het op. Deze kans liet Dalen dus niet onbenut. Aansluitend ging FCM/ALC er volledig voor om alsnog minimaal een punt uit het vuur te slepen. Achter ging het man op man en zelfs werd er nog een vijfde aanvaller bijgezet. De laatste tellen werd de bal meerdere keren de zestien van Dalen ingepompt. Bij één van deze keren werd de bal verlengd, waarna deze op de lat plofte. De rebound moest van de lijn worden gehaald, waarna Dalen uiteindelijk de bal de zestien uit kon spelen. Niet al teveel later was het gedaan met de speeltijd en verliet FCM/ALC zeer teleurgesteld het hoofdveld van Alcides. Een zuur verlies, want een gelijke stand was naar mijn idee een betere afspiegeling geweest van deze wedstrijd. Toch, met nog 8 finales te gaan, liet FCM/ALC zien ook strijdend een behoorlijk potje mee te kunnen voetballen. Als de koppies maar goed blijven staan, dan is er de aankomende wedstrijden vast nog wat te halen. Volgende week uit naar Rouveen. Daar zal FCM/ALC dit zeker moeten laten zien, vooral omdat zij de eerste wedstrijd met een verlies naar huis werden gestuurd. We gaan het meemaken. Op naar volgende week.

Tot slot, handhaving in de hoofdklasse is zeker mogelijk. Naast ieder zijn voetbalkwaliteiten behoort daar zeker ook een bepaald niveau van voetbal-instelling bij. Van de week gaan we flink aan de bak gedurende twee trainingen, voordat we tegen Rouveen gaan spelen. Voor een ieder weer de kans om te laten zien wat men waard is en wat je van betekenis wilt zijn voor het team.

Foto's 1
Foto's 2