Eerste helft nekt FC Meppel / Alcides JO19–2


Vorige week een prachtig resultaat behaald tegen Hoogeveen. Een resultaat dat natuurlijk veel vertrouwen geeft, maar daarmee was de uitwedstrijd van vandaag tegen Raptim uit Coevorden nog niet gewonnen. Raptim stond er tot dan toe niet echt rooskleurig voor met 0 punten uit drie wedstrijden, maar van enige onderschatting mocht absoluut geen sprake zijn. Na een zorgvuldige wedstrijdbespreking in Meppel, werd er met goede moed vertrokken richting Coevorden.

Raptim verscheen met een 4-4-2-opstelling op de mat. Aangezien we dit vermoeden al hadden, kon er vanuit Meppelse kant er snel op worden ingesprongen. Ondanks dat, konden de Meppelers niet goed grip krijgen op de wedstrijd. Wel was zichtbaar dat Raptim geen super ploeg was. Hier zou toch wat te halen moeten zijn voor onze mannen. Tenminste, dat zou moeten kunnen, maar vanaf het begin liep FCM/A er achter aan te voetballen. Het middenveld kregen we niet onder controle. Voornamelijk in de omschakeling kwamen meerdere spelers te laat terug in positie, waardoor zij hun directe tegenstander teveel ruimte gaven. Dit zorgde er voor dat er vooral herstelwerkzaamheden verricht moesten worden. Hierdoor kwam FCM/A nauwelijks zelf aan voetballen toe. Waar de één het liet liggen, probeerde een medespeler bij te springen. Goed bedoeld weliswaar, maar het zorgde er wel voor dat meerdere spelers uit hun eigen positie gingen voetballen, uit de organisatie, waardoor hun eigen directe tegenstander de ruimte kreeg om op te stomen. Zoals gezegd, dan loop je er achter aan te voetballen en wel van reparatie naar reparatie. Jammer om dit te moeten constateren. Vooral omdat de week er voor, tegen het hooggeplaatste Hoogeveen, de mannen juist op het middenveld erg goed vanuit de organisatie voetbalden en hierdoor het Hoogeveen erg lastig wisten te maken. En dat met voornamelijk dezelfde spelers. Bijzonder dat het een week later simpelweg niet lukt. Hoe het ook zij, Raptim kreeg de kans om onze heren spelers onder druk te zetten. In eerste instantie kreeg FCM/A het voor elkaar om een achterstand te voorkomen. De achterste linie, inclusief keeper Joost, werkte zich een slag in de rondte, maar na ongeveer twintig minuten moesten de Meppelers dan toch een tegendoelpunt incasseren. De aanval leek in eerste instantie te worden afgeslagen, maar door het onvoldoende wegwerken van de bal kwam deze net buiten de zestien terecht bij één van de gastheren. Ondanks dat hij de bal niet vol raakte, bleek het toch genoeg om de bal achter Joost binnen te schieten: 1 – 0. Dit was een best tikkie. Onze heren spelers en staf, moesten dit echt even verwerken. Vooral omdat een ieder wist dat dit verre van nodig was en wetende dat je als team veel beter kunt. Frustrerend om te zien en te ervaren dat het dit dan gebeurd tegen een matige ploeg waar zeker niet van verloren hoefde te worden. Ondanks dat iedereen dit wist, kon de knop naar een beter voetbal niet echt worden omgezet. Sterker nog, Raptim drukte door en kwam zo’n kleine tien minuten voor de rust op een 2 – 0 voorsprong. Een cornerbal werd in eerste instantie wel afgeslagen, maar niet buiten de zestien gewerkt. Hierdoor kon Raptim meerdere pogingen ondernemen om de bal binnen te schieten. De derde poging bleek succesvol. In de pauze de koppen maar eens goed bij elkaar steken, in de hoop dat het in de tweede helft het over een andere boeg zou kunnen gaan.

In de kleedkamer zaten de mannen er enigszins beduusd bij. De onnodige achterstand maakte indruk. Hoe kon dit? Na een korte heldere bespreking, hoopten wij de mannen weer op het juiste spoor te zetten. Of dat was gelukt, zou in de resterende 45 minuten moeten blijken.

Wat kort na aanvang van de tweede helft al snel zichtbaar werd, was dat de mannen al veel meer de strijd aan gingen. De mouwen gingen omhoog en de blik vooruit. Dat was één. Nu maar hopen dat dit voldoende was om de achterstand in eerste instantie ongedaan te maken. Over de tweede helft kunnen we in feite kort zijn. FCM/A had een zodanig overwicht, dat Raptim nauwelijks op de speelhelft kwam van de groen-witten. Was dit wel het geval, dan werd hun uitval vroegtijdig in de kiem gesmoord en ging het al snel weer in de richting van het doel van Raptim. Toch duurde het erg lang voordat de welverdiende aansluitingstreffer tot stond kwam. Op de rechterkant werd Jasper aangespeeld, die op het juiste moment naar binnen sneed, passeerde de keeper, waarna hij de bal in de korte hoek binnenschoot: 2 – 1. FCM/A restte nog twintig minuten. Hopelijk voldoende tijd voor minimaal een gelijke stand. Echter wat onze mannen ook deden, aanvallend werd er toch te weinig gecreëerd om het Raptim echt moeilijk te maken. Het laatste kwartier deden de gastheren er alles aan om het tempo van FCM/A te ontregelen. Krampverschijnselen, blessure behandelingen, de bal traag teruggeven, meerdere scenario’s kwamen voorbij. Het gaf wel aan dat Raptim het zelf ook niet meer voor elkaar kreeg om ver vooruit te voetballen. Eénmaal lukte het hen nog om van enige afstand het doel van Joost onder vuur te nemen. Via de onderkant van de lat kwam de bal terug het veld in, waardoor er aan de stand niets veranderde. Tom V. dacht kort voor tijd dit wel te kunnen doen. In de diepte werd hij aangespeeld en de uitkomende keeper van Raptim leek hij met een boogbal te kunnen verschalken. Jammer genoeg had de bal een zodanige snelheid, dat deze door een verdediger van Raptim nog net voor de doellijn kon worden weggewerkt. Ondanks dat keeper Joost onze frontlinie in de laatste minuten kwam versterken, bleef de stand van 2 – 1 gehandhaafd.

FCM/A kon na afloop niets anders doen dan slikken en uithuilen. Een compliment voor de strijd en inzet gedurende de tweede helft. Voetballend was het weliswaar niet super, maar gestreden werd er. Dat FCM/A hier punten liet liggen, was dan ook echt op basis van de zeer matige eerste helft. Een eerste helft waarin taken niet ten volste werden uitgevoerd en de organisatie meerdere keren niet goed stond. Iets waar FCM/A het juist van moet hebben om als team tot prestaties te kunnen komen. Laat het een wijze les zijn en deze meenemen naar de eerstvolgende wedstrijd tegen Rouveen. Een niet geheel onbekende tegenstander. Daar hebben de heren nog wat tegen recht te zetten. Kunnen we meteen zien of er lering is getrokken uit deze pot en of het niveau, zoals tegen Hoogeveen, kan worden geëvenaard. Dat zullen we nodig hebben.

Foto’s