FC Meppel/Alcides JO19-2 levert een prachtige teamprestatie

Waar we vorige week door een mager en gelaten optreden een terecht verlies moesten incasseren, lieten onze mannen zich vandaag van een andere kant zien. Een kant die vooral omschreven kon worden als een positieve wedstrijd- en teambeleving, passie, inzet, taakgericht en voetballen vanuit een goede organisatie. Een speelwijze die zich jammer genoeg tegen Dalen en Rouveen net niet uitbetaalde, maar dat een aanhouder wint bleek vandaag een understatement.

Vanaf de eerste tel in de wedstrijd speelde onze mannen op een wijze dat veel vertrouwen uitstraalde. Een wijze waarmee zij het hoog geklasseerde Klazienaveen goed weerstand wisten te bieden. We hadden enig beeld van hun speelstijl en tijdens de wedstrijdbespreking werden enkele punten daardoor extra onder de aandacht gebracht van de spelersgroep. De wijze van verdedigen en de mogelijkheden die het ons volgens verwachting in aanvallend opzicht zouden brengen, waren zichtbaar. Om vandaag te komen tot een aansprekend resultaat, moesten de geel-zwarten alert en scherp spelen en blijven. Tegen dit Klazienaveen kon enige verslapping, in welke linie dan ook, direct zorgen voor enig gevaar voor eigen doel. Laat staan als er dan opgebokst zou moeten worden tegen een opgelopen achterstand. Zoals gezegd, FCM/ALC weerde zich dapper en bleven hun taken goed uitvoeren. Aanvallend brachten we nog te weinig gedurende het eerste dertig minuten, maar in enige mate zag je bij de bezoekers al enige vorm van moedeloosheid ontstaan. Vooral omdat zij er maar niet echt door wisten te komen. Hun backs kregen te weinig mogelijkheden om over de vleugels op te stomen, op het middenveld werd er kort op de man gespeeld waardoor wij hun spel konden temporiseren en achterin stond het erg goed. Met name het centrale duo Wisse en Robbert en keeper Joost straalden in hun doen en laten veel rust en zelfverzekerdheid uit. Meerdere hoge ballen over de flanken verdwenen klem in de handen van onze keeper. Een dergelijke uitstraling doet ook weer iets met de gehele groep. Het creëren van doelrijpe kansen aan de kant van de geel-zwarten was, ondanks dat we richting het eind van de eerste helft wel vaker op de helft van de tegenstander kwamen te voetballen, nog niet echt aan de orde . Klazienaveen wilde met winst huiswaarts keren i.v.m. het nog mee willen blijven doen om het kampioenschap. Om die reden moest hun centrale verdediger vaker inschuiven, in de hoop dat een overtal op het middenveld in hun voordeel zou uitpakken en waardoor zij voor de rust nog op voorsprong konden komen. Echter, doordat FCM/ALC met veel vertrouwen bleef voetballen, bleef het lef om vaker in te schuiven enkele keren achterwege. Dit kon niets anders betekenen dat Klazienaveen tot enig ontzag had voor de wijze waarop onze mannen vandaag bezig waren met de wedstrijd. Dat moest ook wel, want wij hadden de punten weer hard nodig om stappen te maken richting handhaving in de hoofdklasse. Op het moment dat de rust in beeld kwam, wisten de bezoekers dan toch een keer via hun linkerzijde de achterlijn te halen. De opkomende rechtsback werd onvoldoende verdedigend, waardoor zowel Wouter en Mischa tegen een overtal aan spelers kwamen te staan. Klazienaveen kon de aanval doorzetten tot aan de achterlijn, maar daar bleef het gelukkig bij. Wederom zorgde een kordaat optreden van de verdedigers er voor, dat de aanval op de achterlijn tot stilstand werd gebracht. 0 – 0 bij de rust. Tot dan toe een net resultaat.

In de rust enkele details belicht, maar vooral konden we tevreden terugkijken op de wijze waarop er invulling werd gegeven aan de op voorhand besproken speelstijl en bijbehorende taken. De teamsamenstelling werd in geringe mate wat aangepast en met nog 45 minuten dezelfde scherpte en gedrevenheid, kon dat zo maar eens zorgen voor enige frustratie bij Klazienaveen. Mogelijk dat daar van geprofiteerd kon worden.

Warempel, goed en wel begonnen aan de tweede helft of FCM/ALC kreeg twee geweldige dotten van kansen om op voorsprong te komen. Tot twee keer toe was Jasper er dichtbij. Met zeer snelle omschakelingen konden Aron en Jasper in stelling worden gebracht. Jasper stond aan het eind van beide aanvallen. De eerste keer schoot hij vol op de uitkomende keeper en bij de tweede keer belandde de bal op de paal. In de eerste rebound leek hij de bal alsnog binnen te tikken, maar een glijdende verdediger van Klazienaveen deed hem dit beletten. Tom Vegter was over links mee geslopen en leek bij de linkerpaal de tweede rebound om te zetten in een voorsprong voor FCM/ALC. Helaas, verdween de bal aan de verkeerde van de paal naast het doel. Tjonge, zat het ons nu weer niet mee? Goed en wel bekomen van deze beide gemiste kansen of de volgende twee boden zich aan. Dit keer was het Aron die aan het eind stond van beide uitvallen. Bij de eerste was hij direct succesvol. Door een snel uitgevoerde combinatie, kon hij vrij net binnen de zestien uithalen. De bal verdween achter de keeper links in het dak van het doel: 1 – 0. Heerlijk en wat een beleving. Klazienaveen was nog nauwelijks bekomen van deze achterstand, of de volgende en tweede mogelijkheid bood zich voor Aron aan. Waar hij FCM/ALC op een 2 – 0 voorsprong leek te zetten, schoot hij jammerlijk de bal recht op de keeper. De wedstrijd zat derhalve nog niet in het welbekende slot, waardoor het nog een half uurtje voor alles en iedereen aan Meppelse kant billen knijpen werd. Toch bleef FCM/ALC fier overeind. Zoals verwacht, was er aan Klazienaveense kant steeds meer frustratie zichtbaar. Dat zorgde in de laatste tien minuten voor een klein opstootje. Erg onnodig en daarnaast kon iets dergelijks zorgen voor stompzinnige kaarten, maar ook voor uit het ritme halen van onze ploeg, die tot op dat moment bezig was met het leveren van een prachtige teamprestatie. Gelukkig werd dit voorval snel in de kiem gesmoord en wisten onze mannen de draad weer snel op te pakken. Knetterhard en met veel geloof in een goede afloop werd er getreden in het handhaven van de 1 – 0 voorsprong. Hoe bevrijdend kan dan een laatste fluitsignaal wel niet zijn, wetende dat we hiermee drie hele belangrijke punten in Meppel wisten te houden. Een pracht resultaat met mannen die vandaag echt lieten zien waartoe zij in staat zijn.

Volgende week nog een lastige tegenstander. Dan komt Musselkanaal op bezoek. Ook zij strijden nog mee om de titel in de hoofdklasse. Laat dit nu eens een goede opsteker zijn in de aanloop naar volgden week. Want, wat als………? We gaan het zien.