Andere tijden sport... Afscheid van een generatie

woensdag 25 september 2019
  • 1/7
  • 2/7
  • 3/7
  • 4/7
  • 5/7
  • 6/7
  • 7/7

Sport verbroedert, zeker bij een club waar plezier & prestatie voorop staan. En niet voor niets staat plezier daarbij voor aan. Het clubje aan de Reest heeft al menig coryfee voortgebracht en zal dat ook de komende jaren blijven doen. Dat er soms afscheid genomen moet worden van spelers en begeleiders, daar ontkomt ook FC Meppel niet aan. Werkzaamheden, blessures, weegschalen, concurrentie, gebrek-aan-trainingen-op-kunstgras.... Redenen waardoor helaas een generatie afscheid neemt. Einde Fat Oldies.

Lid geworden in de jaren 70 en 80, roemruchte jaren onder leiding van Kees Nienhuis, Jacob Botter, Jan Klaassen (zonder Katrijn), en samengespeeld met FC Meppeler coryfeeën als Joop Noordhuis, Diedrick Dijkstra, Gerard de Lange, Hans ter Voorde, Harco Schuring, Bert Westerhuis, Krino Wouda, Marco Timpman of Bert Kreeft. Andere tijden, waarin de bierkratten nog van hout waren, flesjes bier zelf betaald werd, trainingskampen niet verder gingen dan Zandvoort, Groet of Ameland, jeugdspelers naar MSC gingen voor een racefiets en een trainingspak, #metoo niet meer was dan een gerecht bij de plaatselijke Chinees, voorzitters van FC Meppel dik en grijs waren en sigaren rookten, spelers in de kleedkamer zelf gingen zingen in plaats van harde muziek uit luidsprekers, ‘rap’ geen muziekstijl was maar gewoon een ander woord voor ‘snel’, kampioenschappen in 2e en 3e klasse nog wel eens gehaald werden, het Nederlandse voetbal wereldwijd werd bewonderd, ouders nog gewoon supporters waren en geen kooivechters, meisjes met de jongens meevoetbalden, uitwedstrijden in overhemd en stropdas werden bezocht, ‘hoar op de diek’ een gevleugelde term was, jongeren gewoon met elkaar praten in plaats van appen.
Jaren waarin vriendschappen zijn ontstaan voor het leven.

Zie daar de basis voor een generatie voetballers waar FC Meppel veel plezier aan beleefd heeft. En andersom. De kantine geldt voor velen van deze heren als een tweede huis. Een huis dat vaak bezocht is. Reken maar eens uit. Deze spelers zijn gemiddeld elk 25 jaar lid van de vereniging. 25 jaar x zeg 25 wedstrijden is 625 wedstrijden per speler. Maal 18 spelers geeft 11.250 wedstrijden, dus zonder blessuretijd zijn dat 1.012.500 speelminuten. Meer dan een miljoen speelminuten.... Dat gaat zelfs Frenkie de Jong of Messi niet halen vrees ik. Als er in elke wedstrijd gemiddeld 1x gescoord is, dan zijn dat meer dan 10.000 doelpunten. En de tegendoelpunten? Poeh, dat is lastig. Met ervaren keepers als de Kleppe en de Zwarte Panter kan dat nooit veel zijn. Wanneer de laatste jaren reservekeeper Loeke in het doel stond, was dat wel wat jammer voor het gemiddelde.

Na de prestatiejaren in de tienerjaren en twintig-periode is voor de meesten zo rond hun 30-ste de plezierperiode aangebroken. Vanuit eerste naar het tweede door naar het derde. Het idee ontstond in 1992: formeer een vriendenploeg en maak als ‘dreamteam’ jacht op het kampioenschap. Ambitieuze plannen van een stel fantastische, maar niet altijd begrepen voetballers. Binnen de club was er enige scepsis, maar naarmate het seizoen 1992-1993 vorderde groeide ook de waardering. Gevolg: een kampioenschap onder leiding van de voetbalgoeroe Flip Vellinga. Jarenlang zijn de Noordelijke voetbalvelden verblijdt met de komst van het sterrenteam uit Meppel. Spelsystemen, snelheid, effectiviteit, lef... alles zat er in! Trainers en leider kwamen en gingen. Denk daarbij aan roemruchte begeleiders als Appie Landkroon, die het begeleiden van deze talenten als een kroon op zijn werk zag.

En alles kwam eruit tijdens de voetbalmomenten, maar vooral ook daarbuiten. In de kantine, in de plaatselijke kroegen, tijdens de vrachtwagentrekkerij voor een tribune bij de FC, tijdens toernooien als bijv. in Uddel, tijdens kampeerweekenden, in vele kleedkamers, op de geweldige oefenhoek van de FC; u zegt het maar.... Wanneer niet?

Humor is een belangrijke factor binnen het leven, en zeker binnen het voetbal. En de overtreffende trap van humor vind je bij vriendenteams. Zo ook het Fat Oldies-team. Of het nu gaat om de legendarische bijnamen, om uiterlijke kenmerken of om min of meer onverklaarbare gedragen.... een paar uur Fat Oldies staan gelijk aan weer een bladzijde in het dagboek van deze herdershonden. Graag neme wij de lezer een klein beetje mee in de wondere wereld van een bijna uitstervend ras en stellen wij u voor aan de hoofdrolspelers van deze meer dan 40 jaar durende soap op de voetbalvelden van Meppel en omstreken.

Dit zijn de Fat Oldies, 18e dikke vrienden in goede tijden en slechte tijden:

  • Alfred Dunnink -  bijnaam ‘Alfie’. Ook wel genoemd Madame Tussauds, specialist op de vierkante meter, is erg gegroeid de afgelopen jaren (nee, niet op voetbalgebied).
  • Bert Meier – bijnaam ’Meier ’. De enige killerbody van de groep, specialist in alleen-spelen met mooie doelpunten, gewaardeerd lid van de FC-klussenploeg.
  • Bert Wijnsma – bijnaam ’de Vleeseter’. Heeft een zwaar Van Basten-enkelsyndroom, specialist in vlees en bier, all round grasvreter.
  • Eddy Harke – bijnaam ’Louis van Gaal’.  Te vroeg gestopt, kuitenbijter 1e klas, huisvriend van Jopie Schra, specialist in beter weten.
  • George Deutscher - bijnaam ’Mr. Proper’. Financier van de groep bij uitjes-op-Schier, specialist in afwezig zijn en niet reageren op de app.
  • Harald Noppers - bijnaam ’Noppie ’. Had vroeger een briljante lengtepass (en probeert dat nu helaas ook nog), specialist in trainingsaanwezigheid, altijd frisse pepermunt-adem.
  • Harold Jans - bijnaam ’Jans ’. Jonkie van de groep, specialist in kleine ballen, altijd prominent aanwezig bij feestjes & partijen.
  • Henri Knipmeijer – bijnaam ’de Sjoale’. All round technisch directeur, specialist in zeiken, de Tinder-kenner van het team, klust als undercover-spion regelmatig wat bij.
  • Hsiang Chung – bijnaam ’de Belchinees’. Enige buitenlander (los van een paar Friezen), specialist in chips en hapjes, maakt gehakt van elke tegenstander.
  • Jaap van de Haar – bijnaam ’Jaap ’. Zeer ervaren commercieel manager, al jaren bezig met een grote sponsor, weggekocht door het buitenland, specialist in grote verhalen.
  • Jos Esselbrugge – bijnaam ’Jossie ’. Voetbalt als een kickbokser, in te huren als stormram, kaal voorhoofd vanwege alle kopdoelpunten.
  • Lowie de Vries – bijnaam ’Loeke ’ of ’Platte konte’. Geroemd als reservekeeper (blijf oefenen!), trapt vooral zelf in zijn eigen schijnbewegingen, specialist in drank, sigaren, (vals) zingen en plezier maken.
  • Piet van Dijk – bijnaam ’meester Piet’. Specialist in Duct Tape als kniebandage, loopt nog steeds lange afstanden (maar niet op het veld), gaat richting de AOW en daarmee de oudste van het stel.
  • Robert Westerveen – bijnaam ’Kleppe ’. Na een glansrijke carrière bij de FC nu actief als keepertrainer, het kloppend hart van het team (ps. daar komt het woord ‘hartklep’ vandaan).
  • Ruurd van der Werf – bijnaam ’Gilette ’. Specialist in flying tackles, stijf 1-benig, leadzanger van de hitsingel ‘Sex-met-die-kale’.
  • Tjeerd Visser – bijnaam ’de Zwarte Panter’ of ’Bokkze ’. Legendarische FC-keeper, ligt wel vaak op de grasmat, specialist in a.u.b.-niet-meevoetballen, gewaardeerd quizmaster en met Harold en Hsiang de enige ondernemende figuren van het team.
  • Wico Vaartjes – bijnaam Vaartjes ’. Inmiddels adjunct technisch directeur, vaak geëindigd als tweede bij verkiezing ‘beste leider van het jaar’, specialist in tactisch-uitleggen-op-papier, undercover afgevaardigde in het FC-bestuur, kreeg de laatste jaren snel grijze haren van het spelniveau.
  • Wim Dijkstra -bijnaam ’Spartacus ’. Liefhebber van wandelvoetbal (o.a. naar Santiago de Compostela), specialist in juichen-na-een-doelpunt (‘Jooooo’ met een jaren ’70-huppeltje), frequent bezoeker van de medische staf.

Wilt u meer weten over deze andere tijden sport, over deze voor de FC legendarische spelers, bent u in voor een van de transfervrije spelers? Neem dan gewoon contact op.
U kunt de meeste spelers bij thuiswedstrijden van FC Meppel 1 wel vinden bij een van de sta-tafels. Ze zijn te herkennen aan het grote aantal glazen bier op de tafel. En door de week kunt u hen op donderdagen aantreffen in 1 van de vele sportgelegenheden in Meppel en omstreken. Zo nu en dan zijn wij waarschijnlijk ook wel te vinden in een plaatselijke horecatent of bij een van de festivals in het Centrum.

Rest ons als team, als vrienden, als voetballers en zeker als FC Meppelers te danken voor al jullie steunbetuigingen tijdens onze carrières en bij hoogte- en dieptepunten. Wij hopen nog veel van onze voetbal- en bierkennis door te kunnen geven aan de volgende generatie.

FC Meppel, de club waar plezier en prestatie samenkomen. Prestaties hebben we genoeg geleverd, TIJD VOOR PLEZIER!

Met sportieve groet,

Alfred, Bert M., Bert W., Eddy, George, Harald, Harold, Henry, Hsiang, Jaap, Jos, Lowie, Piet, Robert, Ruurd, Tjeerd, Wico en Wim.