Hoogeveen is voor FCMeppel/Alcides JO19-2 een maatje te groot


Na vorige week een goede start gemaakt te hebben van de tweede seizoenshelft tegen Raptim, hoopte FCM/ALC JO19-2 dit een mooi vervolg te kunnen geven tegen Hoogeveen. Gezien de stand en wetende waartoe de gastheren in staat zijn, zou dit geen eenvoudige klus worden. Thuis wist FCM/ALC hen een puntje af te snoepen, door knetter veel inzet en strijd te leveren. Het zou mooi zijn als onze mannen dit wederom voor elkaar zou weten te boksen. De verwachting was dat Hoogeveen hier alles aan zou doen om dit te voorkomen. Zij zouden dit vast niet een tweede keer willen meemaken.

Na een helder tactisch overleg en na enige noodzakelijke aanpassingen in de opstelling, meerdere spelers waren door wisselende omstandigheden afwezig, werd er begonnen aan deze lastige klus. Tempo was voor vandaag het sleutelwoord. Voor Hoogeveen hield dit in op relatief hoge snelheid het balletje rond laten gaan met veel bewegende niet balbezittende spelers. Voor FCM/ALC hield het in, het snel neerzetten en/of terugkomen in de organisatie, daar waar mogelijk temporiseren, linies dicht op elkaar en kort op de man spelen zodra je directe tegenstander in balbezit dreigde te komen of kwam. De verwachting was dat hiermee de snelheid van het rondspelen aan Hoogeveense kant zoveel mogelijk zou worden voorkomen of in ieder geval kon worden verstoord. De eerste kleine twintig minuten werd deze speelstijl door de Meppelers heel naar behoren uitgevoerd. Om zelf tot aanvallen en scoringskansen te komen, moesten wij vanuit deze defensieve strategie zien te komen tot counters. Laat nu de eerste grotere kans voor FCM/ALC voortvloeien uit een dergelijke counter. Op snelheid wisten onze mannen er verrassend uit te komen en Tom Vegter in stelling te brengen. Hij zag de keeper ver voor zijn doel staan, maar jammer genoeg miste de lob enige hoogte waardoor de keeper de bal uit de lucht kon plukken. Niet veel later wist Hoogeveen dan toch de score te openen. Waar keeper Joost en centrale verdediger Robbert wederom een aanval van de gastheren onschadelijk leken te maken, bleek de mis-communicatie tussen hen beiden er voor te zorgen dat hun spits de bal wist binnen te prikken. Joost gaf aan de bal te kunnen pakken, Robbert hield in en de spits van de tegenpartij was er als de kippen bij om de bal, net voor het oprapen door Joost, voor zijn neus langs in het doel te prikken: 1 – 0. Erg balen. Een onnodig tegendoelpunt en daarnaast kwam meteen de vraag of FCM/ALC in staat zou zijn om verder naar voren te kunnen voetballen zonder ruimte weg te geven aan de snel rondspelende Hoogeveners. Voordat onze spelers bekomen waren van deze onnodige achterstand, wist Hoogeveen de score op te krikken naar een 2 – 0 voorsprong. Een lage schuiver rechts onderin bleek onhoudbaar. Het teveel ruimte weggeven aan een tegenspeler op de zestien lag hieraan ten grondslag. FCM/ALC moest snel de organisatie weer zien op te pakken, om te voorkomen dat de wedstrijd al in een vroeg stadium zou zijn bekeken. In het resterende deel van de eerste helft, wist FCM/ALC in dat opzicht redelijk te herpakken, maar de ietwat vroege achterstand had toch voor enige deukwerk gezorgd. Iets dat FCM/ALC niet helemaal te boven kwam. Zeker niet toen voor de rust Hoogeveen aan een derde doelpunt wist te komen.

Met deze 3 – 0 achterstand werd de kleedkamer opgezocht.

In de pauze werd er ingestoken om er een zo’n goed mogelijke tweede helft van te maken. We konden bij de pakken neer gaan zitten, maar gekozen werd er om te gaan voor een goede tweede waarin vooral aandacht besteed moest worden voor het voetballen in een strakke organisatie. Dit ook als leer, omdat we nog enkele keer met deze strategie moeten gaan werken gezien de tegenstanders die wij nog gaan treffen in de tweede seizoenshelft.

In het begin van de tweede helft deden de Meppelers hun uiterste best om hier gehoor aan te geven. Echter toen de 4 – 0 viel, leek het met FCM/ALC gedaan. De koppies gingen wat naar beneden en de aansluiting tussen de verschillende linies werd veel minder. Die ruimte wist Hoogeveen erg goed uit te buiten. Gedurende de tweede helft liepen zij dan ook uit naar een 5, 6, 7 en zelfs 8 – 0. Naar ons idee niet nodig, als FCM/ALC beter vanuit de afgesproken organisatie was blijven voetballen. Een enige dat ons nu restte was even slikken en lering trekken uit het feit dat het snel neer zetten en omschakelen naar een gepaste organisatie voor het team een belangrijk iets is. Zoals gezegd gaan we meer tegenstanders treffen die wij naar alle waarschijnlijkheid op dezelfde wijze moeten gaan bestrijden, willen wij tegen hen enige kans maken. Tegen dergelijke tegenstanders punten pakken, kunnen gezien worden als een mooi extraatje. Een extraatje die aan het eind van het seizoen erg belangrijk kunnen zijn om aan de goede kant van de streep te blijven. Wat dat betreft hebben we met elkaar nog wat werk te verzetten. Toch wetende wat dit team ook kan, is dit zeker niet een onrealiseerbare klus. We gaan er voor. Dit wordt dan wel over drie weken, aangezien wij de eerst aankomende twee weekenden geen wedstrijd hebben. Dit zijn weekenden waarin inhaalwedstrijden staan gepland, maar we hebben niets in te halen. De eerstvolgende pot is tegen Dalen. Tegen hen hebben wij nog wat goed te maken. We gaan het zien of we dan de draad weer goed kunnen oppakken.

Foto’s