Verlies voor een gelaten FC Meppel/Alcides JO19-2


Vorige week moesten onze heren de punten in Rouveen achterlaten. Mede het gevolg van een twijfelachtig optreden van de leidsman in het laatste kwartier. Enorm balen en teleurgesteld keerden wij huiswaarts. Toch zag het er afgelopen week op de trainingen er heel naar behoren uit. De mannen leken zich er wel bij te hebben neergelegd, maar ook met het idee dat deze wijze van voetballen zich vast zou gaan uitbetalen. Hopelijk kon dit vandaag al gebeuren tegen mededegradatiekandidaat Oostenburg. Gedurende het dichterbij komen van de zaterdag, kwamen er wel enkele kinkjes in de kabel. We wisten dat Stijn en Wisse er vandaag niet bij konden zijn. Echter, gedurende de week bleken ook Jasper en Lemuel niet aanwezig te kunnen zijn. Tja, voor een goede voorbereiding zeker niet gunstig. Met enig gepuzzel konden er drie spelers vanuit Alcides B2 aan de selectiegroep worden toegevoegd. Zij werden kort voor aanvang van de wedstrijd ingevlogen.

Om bovenstaande redenen moesten wij starten met een gewijzigde opstelling. Toch was de speelstijl niet vreemd voor onze mannen. In het begin van de wedstrijd zag het er aan Meppelse kant er behoorlijk degelijk uit en ging het aardig gelijk op. Gedurende de eerste helft namen de gastheren steeds meer het heft in handen. FCM/ALC voetbalde steeds meer er achteraan. De loopacties werden minder en kwam men voornamelijk pas in actie op het moment dat de bal al was gespeeld of dat deze ‘plotseling’ in de buurt opdook. Op den duur ga je er, zoals aangegeven, er achteraan voetballen. Je reageert op de tegenstander, waardoor het initiatief ook bij hen wordt neergelegd. Daarnaast had FCM/ALC te gering en tekort balbezit. De passes waren niet strak genoeg en de aannames lieten te wensen over. Al met al voldoende elementen om je als team niet lekker in de wedstrijd te spelen. Dit werd onderstreept door het op achterstand komen na een klein half uurtje spelen. Op de rand van de eigen zestien werd niet doortastend genoeg ingegrepen, waardoor één van hun spitsen ongehinderd kon uithalen. De bal plofte links onderin binnen: 1 – 0. FCM/ALC probeerde nadien de stand gelijk te trekken en meer naar voren te voetballen. Dit lukte met tijd en wijlen, maar de meeste aanvallen strandden in de buurt van de zestien van Oostenburg. Waar Oostenburg in de omschakeling en posities overname veel feller oogde, zo gelaten leek FCM/ALC het over zich heen te laten komen. Dat onze mannen niet wilden, zeker niet, maar het niet lukken zorgde voor een bedrukte uitstraling in het veld. Oostenburg profiteerde en met een laag schot net buiten onze zestien schoten zij niet al te ver voor de rust de tweede binnen: 2 – 0. Met bedrukte en wat hangende koppies ging het kort daarna richting de kleedkamer.

Uiteraard werd er van meerdere kanten getracht er ‘nieuw leven’ in te blazen. Onze mannen zaten er naar mijn idee er matjes bij. Was er al sprake van opgeven? De groep kennende verwachtten wij als technische staf dat zeker niet, maar meerdere spelers oogden mat.

Er werd wel wat feller aan de tweede helft begonnen, maar was dit voldoende om alsnog minimaal een gelijke stand uit het vuur te slepen? Na een klein kwartier viel FCM/ALC terug in het spelbeeld van de eerste helft. De ruimtes tussen de linies werden te groot en de ruimte werd ook teveel weggeven aan de tegenstander. Oostenbrug was en bleef, net zoals in het eerste bedrijf, in de omschakeling veel feller. Herstellenden sneller hun balverlies en liepen sneller de ruimtes dicht. Na enige minuten wisten zij kort achtereen met twee afstandsschoten Joost in de verre hoek te verrassen, waardoor zij uitliepen naar een voorspring van 4 – 0. Nadien liet Oostenburg de teugels wat meer vieren. FCM/ALC kwam daardoor wat meer aan voetballen toe. Hoe iedereen de ploeg vooruit probeerden te sturen, ook onderling, had het er alle schijn van dat het vandaag er niet in zat. Je kunt zo’n dag hebben, maar hoe jammer is het dan dat dit gebeurd tegen een tegenstander waar veel meer bij te halen was. Alle drie de spelers van Alcides B2 maakten vanmiddag alle of meerdere speelminuten. Dat zij relatief eenvoudig mee konden komen, zegt ook al het één en ander. Sterker nog, zij wisten de eer te redden van FCM/ALC. Rutger Flik was degene die vrij voor de keeper van Oostenburg werd gezet. Deze kans liet hij niet onbenut. Hiermee zette hij een eindstand 4 – 1 op het wedstrijdformulier. Na afloop oogden onze mannen wederom mat en gelaten. Wetende dat we hiervoor niet waren gekomen, maar met z’n allen vroegen we ons wel af hoe ons dit kon gebeuren na twee voorafgaande goede optredens tegen respectievelijk Dalen en Rouveen.

Op naar volgende week dan maar. Vergeten, uithuilen en geloof houden in het zeker wel kunnen. Volgende week wacht ons Klazienaveen. Opnieuw een verre van gemakkelijk pot, maar over het algemeen spelen we beter tegen hoger geklasseerde tegenstanders. Laten we ons daar aan vasthouden. We spelen thuis op het bekende hoofdveld van Alcides. Voetballend kunnen we op het kunstgras aardig uit de voeten. Mogelijk dat dit ons meer vertrouwen en beleving geeft. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. We gaan het zien.

Foto’s